Blog

Persoonlijk Leiderschap en Authenticiteit

Vakantiewerk

Ontspanning vinden in je werk

In mijn middelbareschooltijd bestond de zomervakantie grotendeels uit werk. Toen ik een jaar of zestien was werkte ik bij een druk tankstation langs de snelweg. Ik stond in de winkel, verkocht frisdrank, snoep en speelgoed, hielp toeristen met allerlei vragen en problemen.

We werkten in ploegen; er bleef tijd genoeg over om te zwemmen en mijn vrienden te zien. Het leuke van deze tijd was dat vakantie en werk eigenlijk dezelfde energie hadden.

Nu is dat vaak anders. We werken hard en pas in de vakantie is er ruimte om te ontspannen. Dan wordt het vaak ook duidelijk hoe je ervoor staat in je werk.

Ik hoor veel mensen zeggen dat de vakantie altijd te kort is. Voor sommigen is het een pose, maar regelmatig schuilt er waarheid in. Na een jaar hard werken en veel energie stoppen in je werk ben je natuurlijk aan vakantie toe. Even niets moeten, tijd voor andere zaken, heerlijk genieten. Maar als het werk je zo uitput dat een paar weken vakantie niet genoeg is om weer op te laden en weer zin te hebben in het werk, is het wellicht tijd om je af te vragen hoe je meer vakantiegevoel in je werk kunt brengen.

Om te beginnen kun je je eens afvragen wat jou dat echte vakantiegevoel geeft. Gaat het om het ritme van je dag waarom je geen vaste plannen hebt? Leuke dingen doen, contact met anderen? Of misschien avontuur, iets nieuws? Vervolgens kun je je voorstellen hoe jij je werk zou doen als je het doet alsof je vakantie hebt. Neem er uitgebreid de tijd voor. Met een beetje fantasie wordt al gauw duidelijk wat het verschil is.

Bij mij werd het duidelijke toen ik laatst wat verkoeling zocht in de zee. De golven die op me afkwamen, nodigden uit om te spelen. In de ene dook ik kopje onder, de ander liet ik tegen me opspatten terwijl ik gewoon bleef staan. Op dat moment besefte ik dat ik ook zo meer wilde omgaan met de golven van werk, die me regelmatig overspoelen. In plaats van op alles te reageren kan ik veel meer spelen met wat er op me afkomt. Laten gaan als het al te vol is en tussendoor even niets.

Nu hoor ik al de reacties van ‘ja, maar werk is nou eenmaal werk, zo ontspannen als in de vakantie is het natuurlijk nooit echt’. Eerlijk is eerlijk, zo heb ik zelf ook gedacht. Totdat ik me dus herinnerde dat het vroeger in die vakantiebaan wèl kon. Ik was het alleen vergeten. Op het tankstation werkte ik vanzelf wat harder bij de busladingen vol met mensen en we maakten lol en namen een ijsje als het even rustig was. We genoten van allebei.

Ik wens iedereen mooie vakantiemomenten om straks weer mee ten nemen naar het werk!

monique van laerhoven
Ik begeleid mensen en organisaties die tot bloei willen komen. Ik richt me op het ontwikkelen van authenticiteit en persoonlijk leiderschap.